UISHZ mori pjesë në manifestimin për xhaminë e re në Frauenfeld

Në mbrëmjen e së shtunës, më 10.12.2016, në qytetin e Frauenfeldit, u mbajt manifestimi kushtuar hapjes së gurrëthemelit të xhamisë së re në këtë qytet. Në këtë mbrëmje festive morën pjesë personalitete të ndryshme fetare nga vendlindja dhe Zvicra. Në këtë eveniment ishte prezent edhe kryetari i Bashkësisë Islame të R. së Maqedonisë, H. Sulejman…

Rebiul-evveli: Thirrje për t’u ndryshuar

Hfz. Mehas Alija “O ju që besuat, respektojeni All-llahun dhe të dërguarin e Tij, e mos e braktisni atë se ju po e dëgjoni (Kur’anin). Dhe mos u bëni si ata që thanë: “Dëgjuam”, e në të vërtetë ata nuk dëgjojnë.” (Kur’an: Enfal, 20-21). “Unë jam mëshirë e dhuruar.” (Hadith: Darimiu, Hakimi) I nderuari xhemat,…

St. Gallen: Në xhaminë El-Hidaje u shënua Dita e Alfabetit shqip

Të dielën pas dite, më 27.11.2016, pas faljes së namazit të drekës, në xhaminë El-Hidaje, në St. Gallen të Zvicër, u shënua edhe këtë vit Dita Alfabetit të gjuhës shqipe, siç njihet ndryshe edhe si 22 Nëntori. Ky është viti i tretë me radhë që në xhaminë El-Hidaje shënohet në mënyrë të veçantë Dita e…

Deklaratë për financimin e xhamive shqiptare në Zvicër*

“Ne, imamë dhe kryesi xhamish pranë UISHZ-së, shprehemi të indinjuar që disa media dhe disa qarqe të caktuara këtu në Zvicër, përmes etiketimeve dhe mos verifikimit të drejtë të fakteve tentojnë ta njollosin imazhin e imamit dhe të xhamisë shqiptare në Zvicër dhe ta lënë në hije kontributin e tyre të pakrahasueshëm në integrimin e…

Stellungnahme über die Finanzierung von albanischen Moscheen in der Schweiz*

“Wir, Imame und Moscheepräsidenten von der Union der Albanischen Imame in der Schweiz (UAIS), sind empört darüber, dass einige Medien und gewisse Kreisen hier in der Schweiz, durch Etikettierung und nicht bewiesenen Fakten, das Image der albanischen Imame und ihrer Moscheen in der Schweiz zu entwürdigen versuchen und ihren grossen Beitrag für die Integration der…

UISHZ: Konferencë për media dhe transformim të Unionit

Në pasditen e së dielës, 20.11.2016, në lokalet e xhamisë në Regensdorf (Zvicër) u mbajt takimi i radhës i imamëve dhe xhamive pranë Unionit të Imamëve Shqiptarë në Zvicër(UISHZ). Në këtë takim ishin të ftuar edhe personalitete të tjera, midis të cilëve ishte përfaqësuesi për diasporë nga Bashkësia Islame e Kosovës, Ekrem ef. Simnica, drejtori…

Union albanischer Imame der Schweiz “Unsere grössten Geldgeber sind Banken”

Nachdem ihr zuletzt verschiedentlich vorgeworfen worden war, eine extreme Ausrichtung des Islam zu vertreten und sich den Moscheenbau aus dem Ausland finanzieren zu lassen, hat die Union albanischer Imame der Schweiz (UAIS) die Medien an ihre Generalversammlung nach Regensdorf eingeladen. Der Einladung folgte am Sonntag allerdings einzig die NZZ. In einem Eingangsreferat wehrte sich Unionspräsident…

Der Imam aus Aarbug Nehat Ismaili unterbricht die Zusammenarbeit mit EOIC

Der albanische Imam aus Aarburg, gleichzeitig Präsident der Union der Albanischen Imame in der Schweiz (UAIS), Herr Nehat Ismaili, beschloss, die Europäische Organisation der Islamischen Zentren (EOIC) mit Sitz in Genf zu verlassen. In seiner offiziellen Stellungnahme erklärt er: „In Anbetracht der guten Absicht für die Zusammenarbeit mit allen Organisationen, islamischen und anderen, die rechtlich,…

Imami i Aarburgut, Nehat ef. Ismaili, ndërpret bashkëpunimin me EOIC-në

Imami shqiptar nga Aarburgu, njëherësh edhe kryetar i Unionit të Imamëve Shqiptarë në Zvicër (UISHZ), z. Nehat ef. Ismaili, vendosi të largohet nga Organizata Evropiane për Qendrat Islame (EOIC) me seli në Gjenevë. Në prononcimin zyrtar të tij ai deklaron: “Nisur nga qëllimi i mirë për bashkëpunim me të gjitha organizatat islame dhe të tjera,…

Fetva: Obduksioni nga pikëpamja Islame

Fetvaja nr.6 WAM (Lidhja e Muslimanëve të kantonit Aargau), deri te Departamenti për Fetva pranë UISHZ-së, ka parashtruar këtë çështje: Abdulmalik Alahvalah, perfaqësues i WAM (Lidhja e Muslimaneve te Aargaus), pyet në lidhje me obduksionin për raste të ndryshme, vrasje, aksidente, etj. Cili është qëndrimi islam në lidhje me këtë temë, a lejohet një gjë…